Български артисти режат косите си в знак на протест срещу режима в Иран. За

...
Български артисти режат косите си в знак на протест срещу режима в Иран. За
Коментари Харесай

За смелите жени на Иран: Протест в защита на човешките права пред НДК

Български артисти режат косите си в знак на митинг против режима в Иран. За идеята в поддръжка на иранските дами описват част от уредниците на инициативата - Диана Димова от Фондация " Мисия Криле ", актьорът Алек Алексиев и иранците Фирузе Акбари и Махди Мосадегпур.

„ Инициативата е безусловно спонтанна, на български цивилен организации, които години наред работим с бежанци от разнообразни страни – бягащи от военни спорове и диктаторски режими. Изключително е значимо за нас това, което се случва в Иран, да бъде огласено, и българската общественост да реагира по някакъв метод. За страдание Държавна организация за бежанците продължава да третира иранските бежанци като хора, идващи от сигурна страна, което въобще не е по този начин, и последните събития демонстрират, че нещата там въобще не са за подценяване “, описа Диана Димова.

„ Хиджабът въобще не е нашата традиция. Това е нещо, което от 44 години нашият режим принудително изисква изисква от хората да съблюдават този закон “, сподели Фирузе Акбари. Тя добави, че е в България от три години и половина, тъй като в Иран няма нито икономическа сигурност, нито политическа независимост.

„ В Иран дамите по закон са просто един предмет. И държавното управление, и мъжете им, имат право да правят с тях каквото си желаят. Това са хора, които желаят най-простото нещо – независимост “, включи се Алек Алексиев.

„ Хората нямат право на митинг, нямат право да кажат какво не им харесва. Ако излязат на митинг, виждаме какво се случва – убиват деца, дами, без значение кой излиза на митинг. Просто без благосклонност убиват всички “, описа Махди Мосадегпур.

Целия диалог вижте във видеото. Протестът стартира от 18:00 ч. пред НДК в столицата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР